Een uniek afscheid in Delft

As uitstrooien

Je kan de as van je overleden dierbare uitstrooien op een voor de overledene belangrijke plek. Dat kan een plek zijn waar de overledene graag kwam. Maar wat zijn de regels als het gaat om het uitstrooien van as?

Regels uitstrooien as

De belangrijkste regel is dat je de as alleen mag uitstrooien met toestemming van de eigenaar van de grond. Als je de as dus wil uitstrooien in je eigen tuin hoef je niemand om toestemming te vragen. Maar wanneer je de as wilt uitstrooien in bijvoorbeeld een park dan moet je de gemeente Delft eigenlijk eerst om toestemming vragen.

In de praktijk komt het eigenlijk niet voor dat mensen die de as zonder toestemming uitstrooien een boete krijgen. Als je de as op een plek uitstrooit waar niemand het ziet en er geen overlast ontstaat zal het doorgaans geen probleem opleveren. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om de as uit te strooien op een plek waar veel mensen komen.

As uitstrooien op zee

Er zijn diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het uitstrooien van de as op zee. Dat kan vanaf een boot, maar ook (wel wat minder duurzaam) vanuit een vliegtuig. Je kan dit zelf rechtstreeks regelen met een van deze bedrijven, of je vraag je uitvaartverzorger om dit voor je te regelen.

As uitstrooien op begraafplaats Iepenhof

Je kan de as van je dierbare ook uitstrooien op het strooiveld op begraafplaats Iepenhof. Voordeel daarvan is dat je een centrale plek hebt waar ook andere nabestaanden naar toe kunnen om de overledene te gedenken. Je kan de beheerder van de begraafplaats vragen naar de mogelijkheden en de kosten.

Extra afscheidsplechtigheid

Het komt regelmatig voor dat families van het uitstrooien van de as een speciale gebeurtenis maken. Een extra afscheidsbijeenkomst omdat het uitstrooien van de as heel definitief is. Nabestaanden kunnen dit natuurlijk helemaal zelf organiseren. Stel dat je de as wil uitstrooien in een rivier dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om daar bij die rivier samen wat te eten en te drinken. Er zijn ook reders die nabestaanden meenemen bij het uitstrooien van de as op zee. Ze kunnen dan een afscheidsbijeenkomst houden op de boot.

Overlijden in regio Delft melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206