Nazorg in Delft
Na de uitvaart krijgen de directe nabestaanden vaak nog veel mensen over de vloer die even komen kijken hoe het gaat. Soms brengt iemand wat eten of neemt een ander wat lekkers mee bij de koffie. Op die manier heeft de achterblijver in de eerste weken vaak nog veel aanspraak.
Maar na verloop van tijd gaat het ‘gewone leven’ voor de anderen weer verder. Dat is vaak het moment waarop iemand die bijvoorbeeld zijn of haar partner is verloren de pijn juist echt gaat voelen. Alle dingen die je altijd samendeed moet je nu opeens alleen doen. Vaak zijn mensen helemaal niet gewend om veel alleen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die vele jaren getrouwd was en er nu alleen voor staat.
De meeste nabestaanden vinden in de loop van te tijd weer een nieuwe weg in het leven. Maar het kan ook zijn dat iemand er zelf echt niet meer uit komt. In dit situaties is het verstandig om professionele hulp te zoeken.
Huisarts
De eerste die goed kan helpen bij rouw is je eigen huisarts. Je huisarts is vertrouwd omdat je elkaar doorgaans al even kent. De huisarts weet ook heel goed wat er nodig is om te werken aan het verdriet. Het is daarom altijd verstandig om als eerste stap contact op te nemen met de huisarts.
Hulp bij rouw van Humanitas
Humanitas Delft helpt mensen die een dierbare hebben verloren. Er zijn lotgenotengroepen waar mensen die in dezelfde situatie zitten met elkaar kunnen praten onder begeleiding van iemand van Humanitas. Het is ook mogelijk om in contact te komen met een vrijwilliger van Humanitas die thuiskomt om te praten en te luisteren. De hulp van Humanitas is gratis.
Kijk voor informatie op de website van Humanitas Delft of bel met telefoonnummer 06-25112970 voor meer informatie/opgeven.
Humanitas Delft
Beethovenlaan 134
2625 RT Delft
info@humanitasdelft.nl
De Levensboom Delft
De Levensboom Delft helpt kinderen, jongeren en ouders die een dierbare hebben verloren. Pauline Stadhouders is zeer ervaren op het gebied van rouwverwerking.
Kijk voor informatie op www.delevensboomdelft.nl.
Online informatie over rouw
Als je meer wilt weten over rouw dan kan je eens kijken in de infotheek van Uitvaart.nl. Bij het hoofdstuk rouw staan negen artikelen over rouw. Het gaat om informatie voor mensen die zelf in rouw zijn, maar je vindt hier ook informatie voor mensen die willen weten hoe ze iemand uit hun omgeving kunnen helpen als deze in rouw is. Bij de artikelen op Uitvaart.nl staan ook diverse films waarin prof. dr. Manu Keirse uitleg geeft over een specifiek onderwerp. Prof. dr. Manu Keirse is verbonden aan de universiteit van Leuven en is een autoriteit op het gebied van rouw. Zijn uitleg in de films kan je mogelijk helpen.
Via de links hieronder kan je de informatie over rouw vinden op Uitvaart.nl.